M6_UF2_Serigrafia


SERIGRAFIA

Primer de tot hem de tenir la forma impressora de la serigraiía, és a dir, la pantalla amb el nostre disseny.
Hem de tenir en compte que l’habitación que es prepari la forma impressora ha de tenir la llum groga. Si la llum és blanca l’emulsió és cristal·litzarà i no és podrà revelar.
Necessitem una pantalla que no tingui ningun disseny, i si hi ha una pantalla que hem de recuperar.

PASSOS PER RECUPERAR LA PANTALLA:

1.      Polvoritzar la pantalla
2.      Deixar actuar el producte 1 minut
3.      Amb el raspall treure el producte fent un moviment circular o de forma de 8
4.      És bandim i deixem assecar.

Forma impressora

Quan tenim la pantalla recuperada el primer pas és emulsionar. Es fa amb un producte anomenat “Emulsió Aquasol” i amb l’ajuda de la emulsionadora o canaleta passem l’emulsió per les dues cares de la pantalla, primer per la cara d’impressió i després l’altre. L’emulsió ha d’estar uniforme i no ha de tocar els marcs de la pantalla ni que gotegi (regalimi). Sempre s’emulsiona de baix cap d’alt.
*La canaleta: És una peça metàl·lica d’acer o d’alumini. Té una forma de V que permet una emulsió uniforme. S’utilitza una espàtula de plàstic per posar l’emulsió a la canaleta.
Deixem assecar la pantalla amb l’emulsió. Podem deixar la pantalla amb dues opcions, pel forn que és més ràpid o a l’aire.
Quan estigui sec la pantalla posem el fotolit centrat a la pantalla. Hi ha d’estar emulsió contra emulsió, és a dir que la part del fotolit on enganxi posar-la a l’emulsió de la pantalla.
Després la insolem amb la insoladora. Hem d’esperar 1 minut i 30 segons per poder insolar. Posem la pantalla a la insoladora, ella fa el buit, i s’insola. Quan l’hàgim de treure hem d’anar amb compte d’aixecar, ja que encara està al buit.
I finalment fem el revelatge. Es fa amb aigua a pressió.

Tintes

Plastisol (ahulenades): Té un assecatge més lent i a més temperatura. Podem treballar amb molts tipus de teixits sempre que resisteixin amb aquesta temperatura. Es posa a una temperatura de 280º fins a 360º.
A l’aigua: Té un assecatge més ràpid amb temperatures més baixes (fins a 280º). Normalment treballem amb peces 100% cotó. Els teixits foscos no queden ben serigrafiats amb aquest tipus de tinta.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

M5_UF2_Color

M7_uf1_ Trasformats i acabats

M7_UF1_Processos de transformats