M7_UF1_Processos de transformats


PROCESSOS DE TRANSFORMATS

Els productes de la industria paperera depenen dels processos de preparació i de transformats. De la mescla dels elements del seu contingut es pot dividir amb diversos productes:
  •  La pasta mecànica: Pasta fràgil i utilització d’un sol ús, com per exemple, el paper premsa o paper de cera. La polpa de sulfit, que es bàsicament de cel·lulosa s’utilitza per diversos productes finals, com papers especials, adhesius i plàstics vàlids per embolcalls.
  • La pasta mecanoquímiques: Ideals per la constitució de materials com el cartró, la pasta dura o el cartró ondulat.

Per fer la fabricació de cartró s’utilitzen els plecs de paper. Es combinen diverses capes que donen la consistència, el gruix i també hi ha una certa variació en el temps d’assecat.
Per als papers setinats o estucats, depèn de la qualitat del producte s’afegeixen múltiples capes i altres acabats. S’afegeixen depenen de la finalitat del producte i per protegir el contingut del producte de la humitat, l’aigua o els cops.
Dins dels tipus d’enquadernació de transformats i acabats, trobem els manuals i els mecànics.
El procés de transformat del paper ha anat evolucionant. Els procediments i els resultats varien poc del sistema artesanal. En canvi, el paper és molt més refinat i més polit.

Transformats en línia o fora de línia

  • Sistema en línia: Quan totes les màquines del procés de transformats treballen en cadena. Per exemple, quan una màquina ha realitzat la tasca i canvia a un altre màquina, es transporta amb una cinta transportadora.
  • Sistema fora de línia: Quan una màquina acaba la seva tasca i és necessària la intervenció d’una o diverses persones per continuar el seu recorregut.

Plegadora encoladora

S’utilitzen per els processos de transformats perquè s’incorporen les dues tasques alhora.
És per a la producció d’envasos, caixes grans i petites que necessitin plegar i encolar.
Hi ha de diferents tipus i poden realitzar el procés de plegat i encolat amb diferents suports com el paper, el cartró o els plàstics semirígids.


Propietats del paper i del cartró

PAPER D’ENVASOS I EMBALATGES
Econòmic
Alta resistència
Rigidesa
Poca penetració de la humitat i els greixos
Poques impureses en els casos de paper en contacte amb aliments
Bona qualitat d’impressió
PAPER D’ESCRIPTURA
Resistència i rigidesa suficients
Textura adequada per escriure i esborrar
Opacitat suficient per evitar transparències
Bona aparença i blancor
PAPER D’IMPRESSIÓ
Alta uniformitat per controlar el procés d’impressió
Bona opacitat, blancor, brillantor, etc.
Resistència moderada
Curvatura

Fabricació de bosses

Les bosses de paper poden ser de diversos tipus i colors. Normalment és fabriquen les bosses amb paper Kraft.
Podem trobar aquest paper de tot tipus de colors (s’imprimeix), però utilitzem més el color marró. És de color marró ja que no passa per el procés de blanqueig.
Aquest material és reciclable i ecològic.

Característiques de les bosses fetes amb paper Kraft:
  • El seu gruix i la seva textura rugosa. Te una gran resistència.
  • El seu disseny permet que aculli el logo d’una empresa i es pugui transmetre clarament.

La fabricació variarà si cal fer-la personalitzada o no.
Si l’hem de personalitzar, abans s’haurà de plasmar el disseny sobre el paper, que es farà amb els sistema de flexografia. El següent pas serà introduir la bobina de paper a l’encunyadora i seleccionar la funció que desitgem. L’encunyadora s’encarregarà de dividir el paper depenent de la mida i fer els plecs corresponents.
Quan la bossa sigui llis, no caldrà fer la impressió.
Cada cop hi ha més bosses amb paper Kraft, per la millora del medi ambient.
Alguns models de bosses que podem trobar al mercat.

  • Bossa de paper amb nansa plana
  • Bossa de paper amb nansa retorçada
  • Bossa de paper amb nansa cordó
  • Bossa de paper luxe

Envasos i embalatges

La fabricació d’envasos i embalatges és una activitat molt àmplia i directament relacionada amb altres indústries (alimentació, cosmètica, farmàcia, tèxtil…), ja que els envasos i embalatges estan presents en tots els àmbits de la nostra vida i han passat a constituir un element clau e l’estratègia de molts negocis. Cal tenir en compte que cada vegada més, s’aposta per la sostenibilitat i es té tendència a fer ús dels envasos i embalatges menys contaminants.
Serveix com a estratègia de comunicació.
Per a la fabricació cal tenir en compte:
  • La resistència
  • La durabilitat
  • A qui va dirigit
  • El medi ambient

Elements ha tenir en compte a l’hora d’escollir l’envàs:
  • La comunicació: Cal que l’envàs sigui fàcil de recordar i de reconèixer. La seva funció es per a cridar l’atenció, per tant, el color serà l’encarregat de fer-ho.
  • Morfologia: La forma ens dona informació del producte que conté, inclús de les propietats que el caracteritzen. El producte determinarà el volum i la mida.
  • Ergonomia: Va enllaçat amb la morfologia. El producte ha de ser:
    •  Còmode
    • Fàcil de manejar
    • Facilitat d’obertura i tancament
    • Fàcil d’emmagatzemar
  •  Ecologia: Cal reduir les matèries primeres que no s’utilitzarà. Cal tenir present les 4R (Reducció, Reutilització, Recuperació i Reciclatge).
  • Neteja: L’envàs ha de ser net i no transmetre ni olors ni sabors als productes que conté.
  • Cost: És necessari fer una valoració econòmica on es tingui en compte els costos de la seva adaptació al sistema de distribució i a la comercialització utilitzada.
  • Aspectes legals: Cal tenir en compte la legislació específica de l’etiquetat, distribució i comercialització.­­

Segons el tipus de material utilitzat, el sector dels envasos i embalatges és susceptible de dividir-se en diversos categories o subsectors, on els principals són: fusta, paper i cartró, metall i vidre.
En embalatge, especialment i a causa de la versatilitat que té i de la sostenibilitat, el material més utilitzat és el cartró ondulat.

Transformat de cartró ondulat

El cartró ondulat o corrugat, és un material que s’utilitza sobretot per a la fabricació d’envasos i embalatges. L’embalatge més tradicional amb aquest material és la caixa de solapes.
És un cartró molt resistent. La màquina que s’utilitza s’anomena onduladora.
Es compon de diverses capes, entre tres i cinc, depenen del seu destí. Les dues capes exteriors són llises, mentre que les de l’interior són capes ondulades.
L’ona de cartró és l’ondulació produïda en el paper interior d’una planxa de cartró. Les planxes de cartró poden ser:                      
  • Canal simple (1 ona): Format per dos papers llisos al exterior i un ondulat al mig. La mida de l’ona pot variar, pot ser de 3 mm o de 4 mm. Embalatges per productes de poc pes i volum mig.
  • Canal doble (2 ones): Format per 5 papers, dos papers llisos al exterior, al interior dos ondulats i 1 llis entre els papers ondulats. Les mides son les mateixes que el canal simple. Embalatge de productes de mig i gran pes. Bon funcionament i resistència.

Un altre tipus de cartró d’alta resistència s’anomena niu d’abella. Té una estructura especial, similar a una bresca d’abelles. S’utilitza com a embalatge però també com a material de construcció, mobiliari, suport publicitari, etc…

Paper tissue i transformat

Paper que es caracteritza per la seva suavitat, elasticitat i capacitat d’absorció. També en té d’altres característiques con el baix pes o també una superfície microarrugada (tipus d’arruga anomenada *crepat), que el fa més suau.*
* El crepat. Consisteix en obrir les fibres de manera que el paper obté la capacitat d’absorció més elevada, a més que es més flexible i suau.
Els productes que és fabriquen amb aquest paper són generalment per a ús saniatri, domèstic i personal, com per exemple rotllos de cuina, tovallons…

PROCÉS:

  1. Les fibres reciclades s’obtenen de paper i cartró en desús.
  2. Un cop està recol·lectat és classifiquen d’acord amb el seu origen fibrós i amb la quantitat de tinta que hi porta impresa.
  3. Després es sotmeten al procés d’extracció d’impureses on s’eliminen els diferents materials com plàstics, metalls, tintes, adhesius…
  4. Les fibres es dosifiquen i es barregen amb aigua en el pulper, on es disgreguen formant una polpa que posteriorment és processada. En el cas de les fibres que no contenen impureses, s’eliminen els contaminants menors.
  5. Finalment s’envien a la màquina paperera.

Aquestes fibres de cel·lulosa han de ser seleccionades, preparades i mesclades d’acord amb les característiques de l’ús final. D’aquesta manera un paper per a cuina tindrà una proporció més elevada de fibres llargues (pi) ja que cal que sigui resistent i absorbent. En canvi, un paper destinat a mocadors d’un sol ús es fabricarà amb fibres curtes (eucaliptus) i se sotmetrà a un tractament que doni suavitat.
Les fibres reciclades es processen amb diferents equips i etapes per eliminar les impureses. És realitzen tres tipus de depuració:
  1. Una centrífuga per eliminar pesos pesats.
  2. Un altre en colador per eliminar fragments d’adhesius i plàstics.
  3. I un altre de rentat i flotació per eliminar tintes i càrregues minerals.

Un cop depurades continuar amb el procés de fabricació de paper que correspongui.­­

Transformats d'articles de papereria

És un producte noble. Productes que es poden realitzen en base de paper:
  • Cartró en diferents varietats
  • Papers d’alt gramatge
  • Papers de seda
  • Papers tenyits, impresos, estampats, calorejats

El que distingeix el producte de papereria és el públic objectiu. Podem distingir a dos tipus:
  • Particulars: És un públic ampli en edat, en situació social i econòmica, tant masculí com femení.
  • Empreses: Per a tot tipus i sectors, per a una imatge corporativa de l’empresa. Sistema de comunicació interna com externa.

Hem de dir què és un sector en què es treballa industrialment i artesanalment, on hi trobem elements nobles en constant canvi i evolució. Exemples que hi podem trobar:
  • Productes d’oficina
  • Targetes personalitzades
  • Objectes de regal i decoració
  • Artesania
  • Material escolar

Encara que hi hagi molta competència tecnològica, encara la papereria com àrea comercial sap atraure nou públic i mantenir el que tenia.
Quins processos de post impressió, transformats i acabats hi podem trobar?
  • Cobertes de cartró, folrades de paper imprès, en ocasions plastificat
  • Cobertes de polipropilè impreses en òfset
  • Tractament de superfícies d’ennobliment i d’efecte
  • Bandes de colors
  • Diferents tipus d’enquadernació
  • Recobertes de diferents materials: nylon, pell, etc.
  • Perforat per enquadernació en espiral
  • Microperforat per arrancada neta
  • Taladrat per arxivar

Maquinària i processos d'acabats

Tot i que quan parlem de processos d’acabats podem pensar en el tractament de superfícies durant la post impressió, hi ha una sèrie de processos, maquinària i equips que ens faciliten el procés final d’un producte i que estan pensats per a l’entrega al client.
Hi trobem 4 processos que podem considerar com acabats. El seu objectiu és la protecció i la conservació del producte.
  • Plastificat: És el recobriment del producte imprès amb una capa de plàstic. És semblant a l’envernissat, però amb altres finalitats afegides. La finalitat és donar brillantor i protecció.
  • Envernissat: És un acabat que podem realitzar de forma parcial o total en un producte. És pot donar sobre diferents materials. Els més comuns són l’envernissat UV i òfset.

  • Retractilat: Està en la fase d’embalatge, al final de la línia de producció. S’encarrega d’embolcallar o empaquetar amb film termoplàstic, per a protegir-lo de la brutícia i de qualsevol manipulació. S’acolla de manera òptima al producte. Queda el producte completament segellat. El material utilitzat és el polietilè termoretràctil, ja que és capaç d’optimitzar la manipulació, l’estètica, la preservació i l’aparença del producte.


  • Embossat: Pot anar imprès, llavors entra a la línia d’envasos de producte. La seva finalitat és ser comunicativa. Són màquines que col·loquen el producte d’una bossa fetes de papers o plàstics.


MATÈRIES PRIMERES I MATERIALS

Suports papers

És poden classificar per:

LA COMPOSICIÓ DE LA FIBRA
Mecànica
S’extrauen de la fusta, processos mecànics i solen ser més impures.
Productes de curta durada: diaris, tovallons, etc
Química
S’extrauen de la fusta, processos químics i solen ser més pures.
Productes de llarga durada: libres, impressió comercial etc.
De drap
La matèria prima són el cotó i el lli. Fibres llargues i resistents.
Productes de llarga durada: paper de dibuix, de gran qualitat i paper moneda.
Recuperada
Fibres de paper usat. És el paper reciclat.
Productes variats: impressió comercial, diaris, revistes, etc.
SEGONS L’ACABAT I L’ASPECTE
Paper amb partícules
De qualsevol pasta. Estucat o no. Amb partícules metàl·liques, pigment, plants.
Articles creatius.
Paper adhesiu
Una de les cares va revestida de cola.
Per a post-it, segells, sobres, etc.
Paper autocopiatiu
De pasta química. Revestit d’una cara de microcàpsules que sota pressió desprenen una solució de tinta que cobra color en el paper de sota.
Per a talonaris, rebuts, albarans, etc.
Paper pigmentat
De qualsevol pasta. Estucat o no. Es tenyeix durant de la fabricació per donar-li un color diferent al blanc.
Per articles creatius.
Paper premsa
Pasta mecànica. No estucat.
Per a diaris i revistes.
Paper amb textura
Pasta química o de drap. Es fa amb rodets durant la fabricació o posteriorment amb efecte de relleu.
Paper volum
Pasta química o mecànica.
Per a libres de lectura.
Paper vegetal
Tractat amb àcid sulfúric. Aspecte translúcid.
Paper kraft
Molt resistent.
Per embalar.
Paper art
Pasta química. Estucat.
Per a libres d’alta qualitat amb imatges a tot color.
Cartolina
Gramatge superior a 170 gr.
Cartró
Gramatge superior a 250 gr.

Hem de tenir en compte que alhora de classificar-los s’aplica o no estucat.

Suports no papers

Plàstic, teixit, metall, vidre…

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

M5_UF2_Color

M7_uf1_ Trasformats i acabats