M6_UF3_Pla de manteniment


PLA DE MANTENIMENT

El manteniment és la combinació de totes les accions administratives i de gestió durant el cicle de vida d’una eina o màquina, destinades a conservar-lo o tornar-lo a un estat en el qual pugui desenvolupar la funció requerida.
El pla de manteniment és el conjunt estructurat de tasques que inclouen les activitats, els procediments, els recursos i la durada necessària per executar el manteniment.

Que inclou el pla de manteniment

Inclouen:
  • Accions tècniques: Diversos tipus de manteniment.
  • Accions administratives: Emissió i tancament de fulls de treball.
  • Accions de gestió: Planificació de personal de l’empresa, coordinació d’empreses externes, supervisió de treballs, etc.

Per tant, el manteniment és una eina bàsica pel bon funcionament d’una empresa i de les seves instal·lacions.
Les tasques de manteniment es poden dividir segons els tipus d’accions que es realitzen.
El manteniment no s’ha de limitar només a fer intervencions de conservació, sinó que també ha de participar en la millora continua dels processos productius, tenint en compte sempre l’evolució de la tecnologia.

Objectius del manteniment

Per saber si el manteniment és l’adequat cal observar el grau d’assoliment d’una sèrie d’objectius:
  1. Evitar les aturades de màquines per avaria: El fer d’anticipar-se a l’aparició de les avaries afavoreix que es redueixin les aturades de producció.
  2. Evitar anomalies causades per un manteniment insuficient i minimitzar la gravetat de les avaries: Una correcta implementació de les revisions és condicionada pel grau de detall amb què s’ha dissenyat el pla de manteniment. Una planificació correcta redueixen l’aparició d’anomalies i com a conseqüència, les avaries greus.
  3. Conservar tota la maquinària en condicions òptimes de seguretat i productivitat: La finalitat d’elaborar i d’implementar un pla de manteniment és la de garantir la productivitat de la maquinària i la seguretat del personal. El manteniment ha de ser adequat a les característiques de cada equip de treball. S’ha d’evitar els punts de revisió estàndards i potenciar les comprovacions específiques en funció de l’ús, el ritme i l’ambient de treball.
  4. Assolir o allargar la vida útil dels béns productius: Si s’estableixen calendaris de revisió per a cada equip de treball s’aconsegueix, com a mínim, assolir el rendiment òptim pel qual es va dissenyar i, en la majoria dels casos, se sobrepassa la vida útil prevista.
  5. Innovar, tecnificar i automatitzar el procés productiu: El manteniment a part de conservar els béns productius, ha de participar en la millora contínua de l’empresa. Per garantir la competitivitat de l’empresa cal innovar amb nous mètodes de treball, millorar els processos i, si és necessari, automatitzar-los.
  6. Reducció dels costos de l’empresa: Tenir un manteniment correctament implantat a l’empresa es tradueix en una reducció de costos directes i indirectes, com ara les hores d’aturada de producció, les pèrdues de vendes o els costos de reparacions entre altres.
  7. Integració dels departaments de manteniment, producció i R+D: El treball en grup és la millor eina per a la integració dels diferents departaments que intervenen de forma directa i indirecta en la fabricació del producte amb qualitat i seguretat.

Tipus de manteniment:


Manteniment correctiu
És aquell que repara o substitueix els components o instal·lacions que han causat una avaria. És un tipus de manteniment que intenta reparar l’averia en el menor temps possible perquè pugui seguir funcionant i no afecti el mínim possible en la producció de l’empresa.

Manteniment preventiu
És aquell que estableix els controls de supervisió i substitució de peces, eines o màquines en un període de temps fixat. És un tipus de manteniment que evita les possibles avaries i aturades en la producció de l’empresa, és a dir que es preveu en el calendari d’una empresa el control del manteniment sense afectar a la producció.

Manteniment predictiu
És el que tracta de detectar els falles i defectes molt al començament, és a dir pot ser quan posem en marxa la màquina o abans de començar la producció. És el manteniment que evita problemes i avaries majors, que podrien ocasionar pèrdues considerables, ja que causarien parades en el sistema i/o interrupcions en la producció.

Manteniment conductiu
Consisteix en el control i anotació de consums, rendiment i paràmetres de funcionament, dispositius de seguretat, creació de documents de registre de presència dels tècnics i les operacions que aquests realitzen. És fa diàriament.
És com una revisió diària per prevenir incidències de faltes de material, problemes que veus fa molt temps...

Manteniment normatiu
És el que estableix obligatòriament una sèrie d’inspeccions periòdiques que s’han de realitzar d’acord amb la legislació vigent.

FACTORS QUE INFLUEIXEN EN L’ÈXIT DEL MANTENIMENT

Recursos de l’empresa

L’objectiu bàsic d’una empresa ha de ser produir més i millor, ja que hi ha cada cop més competència. Per la qual cosa cal disposar dels recursos materials necessaris per assolir aquests objectius.

Organització, estructura i responsabilitat

L’estructura més habitual de les empreses és la de tipus funcional, que s’organitza per departaments o seccions amb funcions determinades i comandades per un responsable. Amb la finalitat d’evitar que cada departament actuï de forma independent cal establir mecanismes de comunicació per aconseguir una producció òptima i segura.

Formació

Tot el personal que fa possible que una organització funcioni, ha d’haver rebut una formació mínima en prevenció de riscos laborals, així com formació específica relacionada amb la tasca individual que es desenvolupa.
El personal que realitza tasques de manteniment ha d’estar format en les intervencions que es fan a les màquines i instal·lacions i ha de conèixer el seu funcionament.

Implantació i gestió

Com a norma general cal definir un departament responsable d’implantar el pla de manteniment de tota la maquinària, que s’ha de dissenyar segons l’estructura i els riscos que disposa l’empresa, amb la finalitat bàsica de garantir una producció de qualitat amb rendibilitat i seguretat. Amb una gestió correcta del manteniment s’aconsegueixen optimitzar els recursos i reduir els costos derivats d’avaries no previstes.

Coordinació

Perquè la interrelació amb els departaments d’una empresa sigui satisfactòria s’han d’establir mecanismes per afavorir la seva integració i aconseguir que la coordinació entre ells sigui eficaç, tot potenciant la millora continua.

MANTENIMENT I CALIBRATGE D’EQUIPS

Programa de manteniment

Els programes o fitxes de manteniment són documents físics que contenen el pla de manteniment de l’empresa, i representen unes eines de treball per a la revisió de màquines i instal·lacions.
El contingut i complexitat d’aquests programes depèn del tipus de maquinària a revisar, dels punts a comprovar i de les dades que es vulguin obtenir.

Mètodes per registrar resultats

Qualsevol d’aquests mètodes haurà de preveure uns paràmetres bàsics per a poder obtenir uns resultats determinats.
Per tant, dins d’aquests paràmetres s’establiran uns continguts bàsics que seran els següents:
  • Dades d’identificació de l’equip a revisar.
  • Autorització de la persona o persones responsables.
  • Punts a comprovar i/o peces a substituir segons la intervenció que s’hagi de fer.
  • Llista de control (Check list).
  • Referències de recanvis específics.
  • Temps invertit en tasques.
  • Apartat d’observacions.
  • Identificació i firma de l’operari que ha intervingut.
Fitxa de manteniment preventiu (exemple amb la descripció, codi de l’equip, productivitat, hores, full de, núm. De treballadors. Codi, part de l’equip, ubicació, operació, accions a realitzar, data, hores, observacions,

Pel que fa al mesurament i de les accions dels programes, cal fer un tractament de dades dels resultats obtinguts de les revisions efectuades en cada programa de manteniment, amb la finalitat de valorar-ne aquells aspectes que considerem que poden ser rellevants: temps invertit en cada intervenció, estat dels elements revisats, recanvis utilitzats, previsions d’aturades en la producció, etc.
Amb relació al registre es recomana fer la gestió del manteniment amb mitjans informàtics i amb un programari específic amb la finalitat d’aprofitar les noves tecnologies. D’aquesta manera es pot portar un control exhaustiu de totes les revisions que es fan i obtenir dades referents al manteniment.
Aquestes dades, principalment, les podem resumir en:
  • Cost de la revisió.
  • Hores invertides en les operacions.
  • Recanvis utilitzats.
  • Operacions previstes.
  • Històric de revisions (són en 5 anys enrere).
  • Generació de fitxes de manteniment.

ESTUDI DE LA MAQUINÀRIA

Revisió del pla de manteniment

És convenient i aconsellable que, periòdicament, es revisi l’adequació del pla de manteniment al centre de treball, això com que s’actualitzi la maquinària en la mesura que sigui possible.
L’objectiu bàsic del manteniment és conservar la maquinària en condicions òptimes de productivitat i seguretat amb el mínim cost possible.

Homologació de màquines amb marca CE

El marcatge CE és obligatori per a totes les màquines fabricades a partir de l’1 de febrer de 2010, independentment de quin sigui el seu destí i el seu ús final.
El responsable del mercat CE és el taller que fabrica la màquina, independentment de qui la comercialitzi.
És obligatori per tenir un control de totes les màquines.
El mercat CE és la garantia de compliment d’unes exigències mínimes que fan referències mínimes que fan referència a la seguretat i a la qualitat. Els informes tècnics d’assaig (ITE) són els documents que indiquen els valors resultants de les proves que es realitzen en un laboratori oficial a una màquina representativa d’una sèrie.

Documents relatius al mercat CE

  • Informes tècnics d’assaig.
  • Contractes de cessió.
  • Manual de control de producció en fàbrica.
  • Etiqueta de mercat CE.
  • Etiqueta completa.
  • Declaració de conformitat.
  • Manual de funcionament.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

M5_UF2_Color

M7_uf1_ Trasformats i acabats

M6_UF2_Tampografia